Vleermuis.

Al weer lang geleden werd het thema dier gegeven en maakte ik een vleermuis. Dat was best een ingewikkeld proces. Een stuk krantenpapier moest om een plastic buis gewikkeld worden, anders plakt de klei aan het plastic vast en scheurt het als je het eraf wil halen. Aan de gemaakte klei- koker bevestigde ik een kop met oren en al, voeten werden aan gebracht en het lijf kreeg haren. Platte stukken klei werden tot vleugels gevormd en aan het lijf geplakt.

De vleugels werden gevormd van uitgerolde kleiplakken. Om ze aan het lijf te bevestigen moesten ze op schuimplastic rusten.

Na het eerste bakproces zag ik een albino vleermuis!

Het was de bedoeling dat het niet geglazuurd wordt, maar ge-“smokefired”. De delen die niet zwart mogen worden pak je in met nog niet gedroogde klei. En dan wordt het papier gewikkeld, in een vat gelegd en stukgescheurd krantensnippers erom heen, helemaal bedekt met zaagsel en dat wordt aangestoken. Als het goed rookt, gaat er een deksel op.

Als het vuur uit is wordt het werkstuk eruit gehaald en moet het afkoelen. Daarna breek je voorzichtig de aangebrachte klei eraf en birsteld de roet eraf. Hier ging het mis! Er braken allerlei onderdelen af.

Na verschillende lijmpogingen bleef alles keurig zitten, maar toen ik het op zijn kop op hing, brak een ophang haak onder aan de vleugel en was ophangen niet meer mogelijk.

Nu heb ik een plaats gevonden waar hij op een kistje op se teap kan staan.

Smokefiring is een proces dat de klei bros houdt en daardoor makkelijk kan breken. Maar gelijmd en staand in plaats van het geplande hangen is hij heel mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s