Zijdepracht van Itchiku Kubota in Leiden.

In Nederland hebben we de tentoonstelling van de kimono’s ontworpen door “Itchiku Kubota” in het Sieboldhuis in Leiden bezocht. FANTASTISCH! Iedereen die om mooie stoffen geeft, van stofverven en borduren houdt, zou ik aanraden om deze tentoonstelling te gaan bekijken. Vijftien kimono’s waar je niet op uitgekeken raakt. Wij hebben alleen deze tentoonstelling bekeken en hoefden daarna niets meer te zien. INDRUKWEKKEND!

foto 8

De foto’s hebben niet de kleuren van de kimono’s in het echt, maar geven een mooi beeld van de kleding. De bovenstaande kimono !s na de dood van  Itchiku Kubota (1917-2003)  gemaakt in zijn atelier in 2004. De kimono staat ook op de affiche van de tentoonstelling, die tot eind mei duurt.

foto 9

De zijdeflap werd meerdere keren afgebonden en geverfd. Met zwarte inkt werden er lijntjes op getekend. Daarna werd het geborduurd, waardoor er ook relief in het weefsel ontstond.

foto 7

Een serie van de vier seizoenen is Itchiku Kubota begonnen en heeft het niet afkunnen maken. foto 5

Op deze detailfoto kan je heel goed de reliefwerking van het borduursel zien.

foto 2

foto 3

Als je deze twee kimono’s naast elkaar zou kunnen leggen, zie je dat het beeld van de ene kimono in de andere doorloopt. Het waren geen kimono’s om te dragen, alleen om naar te kijken en te bewonderen.

foto 4

In deze kimono zie je een gouden gloed in het onbewerkte deel rechts: er zijn gouddraden door de zijde geweven. Prachtige weerspiegelingen in het water!

foto 6

foto 1

Het is een tentoonstelling om van te smullen!

En als je toch naar het Textielfestival van woensdag 13 t/m zaterdag 16 mei 2015 in Leiden gaat, ga dan beslist deze tentoonstelling in het Sieboldhuis, Rapenburg 19, Leiden, bekijken! PRACHTIG!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s