Salon de la Broderie (deel 2).

De “Salon de la Broderie” in Mirande gisteren en eergisteren was een druk en gezellig gebeuren. Er komt steeds meer belangstelling. Het is grappig dat men nog steeds niet gewend is aan een man die borduurt, wat  betekent dat onze stand wel veel bezoek kreeg en ons werk uitbundig werd bekeken en geprezen. Het was soms moeilijk om niet naast de schoenen te gaan lopen. We hebben de schoenen maar wel aangehouden, maar glommen wel van trots, dat is zeker.

DSC00001

Wij kregen eerste twee tafels toegewezen vanwege de vele deelnemers, maar er kwam iemand niet opdagen en toen mochten we er een derde tafel bijzetten. Deze plek was prima, want er was een stopcontact aanwezig zodat Loes de loeplamp aan kon zetten. Rechts op de voorste tafel is  het licht van de lamp te zien en de klep voor het vergrootglas staat omhoog. Als we een stel van die lampen in voorraad hadden gehad , konden we ze allemaal verkopen. Wij zijn dan ook heel enthousiast over deze lamp van Lidl.

DSC00002

Er was weer van alles te bekijken en veel te koop. Men kon prachtige werken bekijken, maar ook niet van die heerlijke kitsch dingen, zoals hondenkoppen op groot formaat. Ieder heeft zijn of haar eigen smaak en dat respecteer ik. Deze mensen borduren tenminste nog. ZIj nemen de tijd voor  te borduren. Het is altijd met heel veel liefde gemaakt! Maar wat maakt het toch een verschil om goede kleuren bij elkaar te zoeken voor op een niet te grove ondergrond en een mooi ontwerp. Over smaak valt nog steeds niet te twisten, dat is een waarheid als een koe.

DSC00003

Machinaal geborduurde kussens kunnen best leuk zijn, al prefereer ik handwerk!

DSC00008

Deze marquoir (merklap op z’n Frans) traditioneel in het rood is op een kussen gezet met een kanten rand erom heen. Pas mal!

DSC00007

Humor zagen we gelukkig ook: twee kersen die samen het woord cer-ise vormen. Ik zou dat alleen in het miniatuur hebben gemaakt, deze kersen waren bijna zo groot als appels.

DSC00004

Deze mevrouw geeft les in borduren in Tarbes, een stad ongeveer 50 km zuidelijker van Mirande bijna tegen de Pyreneeën aan. Ze heeft een speciale voorzet loep op haar bril gezet om het beter te kunnen zien. Ze maakt hier een bloem met festonsteekjes.

 

 

DSC00010

Brocante ontbrak niet bij deze salon. Oud garen, kant, band, knopen en zelfs een kantkloskussen waar je onmiddellijk mee verder zou kunnen klosssen.

DSC00012

Hardanger- en andere kleine kussentjes en hangertjes waren te koop. Heel secuur gemaakt. De mevrouw en meneer, die dit verkochten, stonden op middeleeuwse festivals in kostuum hun “middeleeuwse borduurkunst” te showen. De mevrouw had de middeleeuwse borduursels bestudeerd en het haar eigen gemaakt. Zij vertelde veel over de techniek en de steken en showde ze. Het leek veel op Marker sneewerk en natuurlijk toonde ze ook de Bayeux-steek. Heel interessant. Zij bood ons aan om één gratis cursus in dat handwerk te komen doen, toen we een zelf gemaakt boekje van haar kochten.

DSC00015

Er waren diverse kantklossende dames te aanschouwen. Het blijft indrukwekkend om iemand te zien kantklossen. Dit is een van de mooiere kanten kleedjes die men ingelijst had om te laten zien. Wit of zwart kant vind ik nog steeds het mooist, hoewel er ook veelkleurige kantjes te zien waren.

Ik had de randjes van “Randje per Week” in de vroege zaterdagochtend gedownload en alles mee genomen om op de salon te borduren. Heel veel steken heb ik niet kunnen zetten vanwege de belangstelling en de aandacht die je dan aan die mensen geeft. ’s Zondags had ik in de morgen iets meer tijd en kon ik het eerste randje afkrijgen, maar het tweede randje moet wachten tot vandaag.

Advertenties

2 Reacties op “Salon de la Broderie (deel 2).

  1. dat moet een heerlijke dag geweest zijn en de loupe is super, heel stevig op tafel < en al dat moois te mogen bewonderen is toch een feestje Basje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s