Musée des Jacobins

Gisteren hebben we een bezoekje gebracht aan het museum in Auch, de hoofdstad van het departement “le Gers”. Al enige keren hebben we het museum met een bezoek vereerd, en telkens valt mij op hoe mooi en interessant dit museum is. Het is niet groot, maar heeft een hele leuke collectie. Ook op het gebied van handwerken!

DSC00002

Gevestigd in een voormalig Jabobijnenklooster kunnen we een opmerkelijke collectie Egyptische en pre-colombiaanse kunst vinden. 

DSC00005

Een sarcofaag van hout met aan de binnenzijde van het deksel een schildering van de dame die in de kist begraven is. Met spiegels laat men je de onderkant van het deksel zien. Prachtig bewaard gebleven.

DSC00013

Enkele scepters of eenvoudig stokken staand voor een geweven kleed uit de tijd van voor Columbus. De grote toeters op de koppen schijnen maiskolven voor te stellen, die vruchtbaarheidssymbolen betekenen. De mais-cultuur werd vereerd als een godin.

DSC00015

Oude geweven zakjes en tasjes in de bekende stijl van Zuid-Amerika. De patronen blijven mooi en inspirerend. Dat de Spanjaarden invloed hebben gehad op het Zuid-Amerikaanse continent is duidelijk in de Christelijke kunst die in het museum te zien is.

DSC00019

Adam en Eva, natuurlijk zonder geslachtskenmerken, maar Eva is kuis bedekt met een soort schort van haar eigen haar. Adam heeft eenvoudig geen geslachtsdelen.

DSC00029

Heel bijzonder is deze afbeelding van een Gregorius mis gemaakt van veren, uit de zestiende eeuw!

Maar wat mij altijd het meest heeft aangesproken is de etage met de traditionele kleding (en dus de  handwerken) uit de Gers van enkele eeuwen terug, waarvan er prachtige stukken tentoongesteld zijn.

DSC00033

Schitterende mutsjes, al dan niet versierd met kant en borduurwerk, voor de kleintjes tijdens hun doop gedragen.

DSC00043

Wit op wit borduurwerk op de japonnen die werden gedragen tijdens de eerste communie.

DSC00030Een merklap uit deze streek.

DSC00032

Een mand met een plant omringd door twee vogels. Traditioneel en mooi!

DSC00037

DSC00038

Prachtige mutsen, die werden gedragen door de bruiden bij bruiloft. Kant en borduurwerk.

DSC00034

Schitterende Cashmir sjaals werden door de man aan zijn verloofde gegeven als voorloper op het huwelijk. Ook toen was het een heel duur cadeau, dat alleen door de rijkere mannen kon worden gegeven. Na de geboorte van een kind werd de baby in zo’n cashmir sjaal gewikkeld en pas na de doop werd het kind aan de familie en belangstellenden getoond. Als het ongedoopt gezien werd, betekende dat ongeluk.

DSC00039

In de linnenkast hoorden de lakens van het uitzet opgeborgen te worden. De lavendeltakjes met lint geweven behoorden al eeuwen tot de traditie in de Gers. Ik heb het leren vervaardigen, enkele jaren geleden, toen Annemieke vond dat we dat maar eens moesten maken. Een vriendin bezorgde de lavendeltakken. Wij bogen de takjes om en weefden om de stelen het lint zodat het een soort lavendel ratel werd.

DSC09999

Als je er mee schudt, dan geurt het heerlijk naar lavendel.

DSC00040

Het leuke is, dat er ook een (klein) gedeelte ingeruimd is voor kleding van mannen. Hierboven een mannenhemd. Lekker ruim vallend, want het werd gedragen tijdens het werk en dan is bewegingsvrijheid toch erg belangrijk. Mannen droegen veelal zwart of (donker) blauw, maar op feestdagen werd dat versierd met uitbundig kleurige halsdoeken en stropdassen. Een kleurig geborduurd vest was ook gebruikelijk.

DSC00041

Het lange witte hemd werd in de pantalon gedragen. Ik heb horen vertellen dat er geen onderbroek werd gedragen in die tijd en dat het lange hemd de geslachtsdelen uit het zicht hielden, indien de pantalon moest worden uitgetrokken of als men moest plassen. k weet niet of dat echt waar is. Het vest is versierd met borduursels. Ook een klassiek zwart vest van wol en een zijden achterkant werd door de man op feestdagen gedragen op het platteland met natuurlijk de beroemde zwarte barret, wat wij in Nederland de alpinopet noemen. De beter gegoede heren droegen strooien of vilten hoeden.

Zeer interessant om eens voorbeelden te zien van de mannenkleding uit de 19-de eeuw. Vooral wat werd gedragen door de boeren- en de plattelands bevolking. In de stad (Auch) droeg men meer traditionele stadskleding, maar altijd meerdere seizoenen later dan het in Parijs werd gedragen. De Gers is tot voor kort als een “achtergebleven” gebied bekeken door de mensen uit Parijs. Parijse vrienden dachten, toen wij er gingen wonen, dat het er nog steeds achtergebleven was! Maar de civilisatie heeft de Gers volledig bereikt! Hoewel ik het hier toch heerlijk traditioneel vind…

Advertenties

Een Reactie op “Musée des Jacobins

  1. mooi museum, jammer dat het zo ver is ( voor mij 😉 een prachtige merklap en dank voor de mooie foto’s. Ik wens jou en Loes een gelukkig en gezond 2014 en misschien tot ziens?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s