Weer begonnen…

Grappig, dat ik in andere handwerkblogs lees, dat sommigen onder ons “goede voornemens” hebben voor 2012. UFO’s afmaken. Ik begrijp dat helemaal, want na allerlei andere werkjes, ben ik al voor de Kerst begonnen om mijn theedoek af te gaan maken. Ik ben dus niet de enige die nog onaf werk wil afmaken. Ik heb de theedoek al een keer laten zien:

Theedoek

Ik hoopte dat ik hem ooit eens af zou maken. Ik heb het opgepakt en ben er weer aan begonnen.

Het is de theedoek met een stukje familie geschiedenis. Zo heb ik al het verhaal achter de naam Quak geborduurd. Ik wist toen niet hoe ik verder zou gaan. In de loop van de jaren, bedacht ik me dat de namen van mijn voorvaderen te gebruiken waren. Ik zocht ze bijelkaar uit de stamboom. Het duurde even voor ik de juiste hoofdletters had gevonden. Ik wilde letters gebruiken, die oud lijken, die misschien rond 1500 gebruikt hadden kunnen worden. In de geschiedenis van de kalligrafie stond dat er in de Renaissance al letterschrift bestond dat wel wat weg heeft van het lettertype, dat ik al gebruik:

“…De zeer vaardige Renaissance-schrijvers ontwierpen een zeer langzaam schrijfbare ‘losse letter’ (de zogeheten Humanistische minuskel)…

null

In het boekje van Brenda Keyes’ Alphbets, Motifs & Borders, staat een mooi, eenvoudig lettertype die iets weg heeft van het humanistische minuskel en dat heb ik al gebruikt voor de kleine geschiedenis van onze naam.

In de Encyclopédie  des alphabets deel 1 ( 5 tijdschriften vol met allerlei alphabetten) vond ik een mooie krullerige serie hoofdletters:

Ik hoef de letters na de U niet te gebruiken – er zijn geen Victors, Willemen, Ysbrandts of Zacheriassen in mijn familie- en hoef ze dan ook niet te scannen en aan elkaar te plakken, want de laatste letters staan op een volgende bladzijde. De oudst bekende voorvader heette: Aren Jansz. in de Quack. Er zijn geschriften over hem gevonden en het jaar is ongeveer 1520.

Aren en Bouwen zijn aparte namen voor mij, want ik had ze nog nooit gehoord. In de tachtiger jaren had ik de gegevens van Jasper Arentsz. Quack (ca. 1640) en zijn nakomelingen gekregen en via internet kwam ik achter nog oudere voorvaderen. De voornamen van mijn voorvaderen wilde ik op deze theedoek borduren.

Ik blijf het jammer vinden, dat de ‘c’ uit onze achternaam is verdwenen, zo ongeveer in 1695. De naam waar ik nu mee bezig ben, krijgt de ‘c’-loze achternaam: Quak erachter geborduurd. De verdere namen hebben allemaal de achternaam Quak, wat ik maar één keer zal borduren.

Advertenties

3 Reacties op “Weer begonnen…

  1. Wat een interressant verhaal heb je erbij, mooie letters in twee kleuren ziet het heel mooi uit .
    Kan ik je niet overhalen om de Rosina samen met mij te makem, een patroon per week ?

  2. mooi stukje familiegeschiedenis Gerard en een interessant idee om daar zelf ook eens iets mee te doen. De geschiedenis van mijn lief zocht hij zelf uit, die van mijn vader zoeken wij samen en die van mijn moeder kreeg ik op een presenteerschaaltje aangeboden via een tv programma. Dat was wel geluk hebben 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s