‘Souvenirs’ Expositie van Annemieke Carree – Poelgeest (2).

Als men de tweede zaal inkomt kijkt men recht tegen een niet afgemaakte patchwork lap, Annemieke heeft enkel de top kunnen maken. Wij hebben het ‘kerst’ genoemd.

Loes heeft er een tunnel aan genaaid zodat de ophang lat erdoor gehaald kon worden. Omdat het niet gevoerd is en ook geen achterkant heeft, wiebelt het bij ieder zuchtje wind, of wanneer er iemand langs loopt.

Voor je bij de Kerst top bent passeer je rechts van je een tweede vitrine, waar meer kleine werkjes van Annemieke in liggen. Een stoplap, twee patchwork kussens, de Rosina Lüger rol, een naaigarnituurtje geborduurd met Quaker motieven en kleine cadeautjes.

Bij het rechter etuitje zijn draden uitgetrokken en de verticale draden zijn met stopsteken omwoeld in de vorm van kleding, een variatie op het doorstopwerk van de Hedebo en Marken.

Op deze foto staan kleine werkjes die in Skals (Denemarken) zijn gemaakt of later in Frankrijk. Beroemd is het etuitje met de kippen, geborduurd in een vrije techniek, maar wel zijn de kammen geïnspireerd op een puntje in knoopsgaten festonsteken van de Hedebo.

In 2004 heeft de maandagavond frotclub – een groepje enthousiaste bordurende mensen, waaronder ik ook toe behoor- allemaal een Proper Stitch oefenlap gemaakt. Dit is Annemieke’s resultaat.

Voor haar kleindochter Léonie heeft ze twee box kleden gemaakt. Een voor de box bij Léonie thuis en eentje bij Annemieke in huis.

Dit is het boxkleed uit Annemieke’s huis.

Geïnspireerd door een tekening uit Skals maakte Annemieke deze box quilt ‘De Prinses op de Erwt’.

In een oude kast liggen nog wat kleine werkjes en het boekje waar Annemieke’s eerste patchwork in is afgebeeld.

Waar het pijltje naar wijst is de patchwork pop van Annemieke. Het patchwork is in 1964 gemaakt en het boekje is in 1967 uitgegeven.

De proeflap uit Schwalmen. Om de foto beter te zien is het mogelijk om er op te klikken. Dit is een van de hoogte punten van de tentoonstelling. Tijdens haar ziekte werkte Annemieke voortdurend aan deze lap, die dan ook zeer arbeidsintensief is. Ankeren van de onderliggende stof met koraalsteken en kettingsteken, draden uittrekken, omslingeren en opvullen met allerlei kantsteken of Perzisch ajour. Een maand voor haar overlijden lede ze de laatste hand aan dit meesterstuk.Hier volgen details:

Loes heeft alle witborduursels op donkerblauwe lappen geregen, waardoor ze makkelijker op te hangen waren en de details werden zichtbaarder.

Annemieke maakte ook een proeflap met traditionele motieven uit Marken.

Er staan wel drie jaartallen op: 2004, 2006 en 2007.

De eerste keren dat Annemieke naar Skals in Denemarken ging, leerde ze daar het traditionele borduurwerk van Hedebo, wat thuis in Frankrijk werd afgemaakt (2004).

Als je op de foto klikt komt er een vergroting tevoorschijn, waarop de details prima te zien zijn. De rand is prachtig versiert met allerlei variaties van puntjes gemaakt met feston- en knoopsgatsteken.

Het is een heleboel om te zien en vele van de bij de opening aanwezige mensen vonden dat ze beslist terug zouden komen om het beter te bekijken. Het is een prachtige tentoonstelling en een waardig eerbetoon aan Annemieke en haar kunst.

Advertenties

3 Reacties op “‘Souvenirs’ Expositie van Annemieke Carree – Poelgeest (2).

  1. Wat voel ik me klein bij al dit mooi’s, wat zou ik dat graag in het echt willen zien. Jullie hebben een prachtig eerbetoon gemaakt van al haar herinneringen. Hopelijk komen er nog veel mensen genieten !!!!!!!!

  2. Ha Gerard, voor de tweede keer kom ik hier genieten en denk aan Annemieke. Ik denk dat de tentoonstelling een groot succes geweest is en hoop dat vooral de familie en vrienden er troost in hebben kunnen vinden.

    groetjes en liefs, marcella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s