Souvenirs, expositie Annemieke Carree-Poelgeest (1).

De expositie van Annemieke’s werk in twee zalen boven het ‘Office du Tourisme’ in Mirande is vrijdagavond  officiel geopend. Meer dan honderd mensen woonden het gebeuren bij, waaronder vier journalisten van diverse kranten, die Ernst, Annemieke’s echtgenoot, Loes en mij met een hoekje van de expositie op de foto zetten. Er is een last van onze schouders af, want het is veel werk geweest om bijna alle werkstukken te benoemen,  de gebruikte materialen erbij te schrijven en het was vooral moeilijk om de gebruikte steken in het Frans te vinden. Een bevriende Franse borduurder vertelde dat dezelfde steken bij het naaien en borduren verschillende namen hebben in het Frans. Zo heet bij het naaien de stiksteek point de piqûre maar bij het borduren point d’arriere. Dat moet je maar weten!  Ik heb dus naaisteken bij het borduren gebruikt… Loes heeft bijna alle quilts van klittenband voorzien, Ernst heeft klittenband met onze hulp op latten geniet en samen hebben we ze opgehangen. De hele week zijn we druk bezig geweest. Wij zijn blij dat alles prachtig hangt of in twee vitrines ligt.

Dit is de entree van de eerste expositiezaal. Rechts hangt:

‘Randen in blauw’. Het is een vriendschapslap waar een groep ongeveer een jaar lang aan hebben geborduurd. Annemieke bepaalde voor haar lap de kleuren en het onderwerp.

Dit is de eerste vriendschapslap die er gemaakt is: ‘Sterren en Randen’. De levensboom heeft Annemieke zelf gemaakt als start van de lap.


Deze heeft Annemieke ‘Souvenir in rood’ genoemd. Het is met rode zijde geborduurd in kruissteek en stiksteek. Zelf heeft ze draden uitgetrokken en met rode zijde door geweven, alsof de lap een origineel ruitpatroon bezat. De buitenranden links en rechts, het boven en onder gedeelte zijn van Annemieke’s hand.

Dit is de laatste vriendschapslap (2007). Het onderwerp was ‘Italiaanse tegels’. Iedereen werd gevraagd om de ‘tentstitch’ te gebruiken, de halve kruissteek of ‘petit point’ op gaas. Een vrolijk gekleurd tegeltableau was het resultaat.

Dit is een van de eerste werken van Annemieke, gemaakt in 1964. Een stekenlap, die zelf ontworpen moest worden met heel veel verschillende borduursteken.

Na een korte muur waar de blauwe randen lap hangt staat een vitrine met allerlei klein werk van Annemieke.

Als je de zaal verder binnen komt trekken de quilts onmiddellijk de aandacht.

Deze quilt is gemaakt van allerlei restlapjes, waarmee ooit kleren voor Annemieke’s kinderen zijn gemaakt, vandaar de naam ‘Nostalgie’ (2010).

Dit was een project, ieder die er aan mee deed kreeg een blokpatroon per week en maakte in eigen kleuren en grootte het blok. Aan het eind van het project kon je zelf de blokken rangschikken tot een mooie top. Annemieke noemde deze eenvoudig: ‘Sampler quilt in rood en crème’. Het quilten is niet af.

‘Zomervlecht’ gemaakt met een jelly roll van Kaffe Fasset stoffen.

‘Make me a star’
Een vriendschaps quilt. Leden van de French Fancy Flower quiltgroep maakten één effen sterblok en Annemieke maakte er dit door de Amish stijl geïnspireerde quilt van.

‘Sampler in rood en blauw’ gemaakt in 2006 – 2007.

‘Dekentje voor de wieg’ (2008). Achterop heeft Annemieke geborduurd: Voor mijn eerste kleinkind, dat nu nog ‘Pietje’ wordt genoemd.  Na de geboorte in mei 2009  kreeg de baby de naam ‘Léonie’.

De laatste quilt in deze zaal is de ‘Kerstkrans’, een al oudere lap uit 1990.

Deel 2 volgt binnenkort.

Advertenties

Een Reactie op “Souvenirs, expositie Annemieke Carree-Poelgeest (1).

  1. Ben er stil van,wat een prachtige merklappen en geweldige kleuren. De quilts zijn ook toppers, ik heb er geen woorden voor! Het is allemaal kunst, hopelijk ziet ze het daarboven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s