Salon de la broderie.

Een week na de begrafenis van Annemieke werd de tweede ‘salon de la broderie’ gehouden in Mirande. Vorig jaar stond onze maandagavondclub daar voor het eerst en dit jaar wilden we weer onze kunstwerken laten zien. Annemieke had speciaal voor dit evenement haar Schwälmische lap afgemaakt, zodat die tentoongesteld kon worden. Ze zou zelf niet meer bij de twee dagen kunnen zijn, dat wisten we, maar dat ze voordat de salon werd gehouden zou overlijden, hadden we nooit bedacht. Wij besloten om een tafel speciaal aan Annemieke te wijden en hadden veel werk meegenomen. De andere twee tafels waren voor de rest van de club: Mariette, Loes, Nora en Gerard.

De prachtig gerestaureerde markthal van Mirande is een plaatje om in te exposeren. De oude linnen lakens met geborduurde monogrammen lieten het werk beter uitkomen. Aan het gaaswerk hingen de ingelijste werkstukken en de niet ingelijste stukken hingen we er aan met knijpers. De blauwe quilt van Sytske hing ook tijdens de salon de la broderie erbij, omdat de blocks zijn geborduurd.

In het midden van de drie tafels lagen de werkstukken van Annemieke. Vooraan zien we de witwerken uit Duitsland (Schwälmisch), Denemarken (Hedebo) en Nederland (Marken). Op het vaasje lag een antivliegendoekje, wat Annemieke op het laatst nog af wilde hebben om hier tentoon te kunnen stellen.

De Schwälmische doek is een pronkstuk van de hoogste kwaliteit. De vakmanschap en artisticiteit  van Annemieke maken het tot een juweel van een lap. Ze heeft er tijdens haar ziekte bijna voortdurend aan gewerkt. We zagen haar er in het ziekenhuis aan deze lap borduren. Deze lap is met haar ziekte verbonden. Het maakt het zo bijzonder dat ze hem af heeft gemaakt een maand voor haar dood met een heel persoonlijk borduursel: de initialen van Ernst en haar zelf links en rechts van de bloemenkroon, erboven de namen van de kinderen en eronder de huwelijksdatum waardoor we weten dat ze veertig jaar getrouwd zijn geweest.

Ze is er voor naar Duitsland en Nederland gegaan om er les in te krijgen. Thuis werkte ze eraan verder. In de linker bovenhoek van het opengewerkte en met versiersels ingevulde stuk lezen we het jaartal 2007 en in de linker het jaartal 2011. Vier jaar heeft het geduurd voor hij af kwam.

Sytske heeft de laatse maand nog een foto gemaakt waar Anemieke hartjes aan het borduren is. Iedere DMC-kleur krijgt een eigen verschillend hartje. Annemieke werkte eraan tot op de laatste dag…

Naast de hartjes liggen allerlei kleine grappige werkjes die Annemieke heeft gemaakt, leuk, maar wel heel precies en schitterend afgewerkt.

Rondom deze tafel lag ons werk.

We hebben geprobeerd om nog enige steekjes te zetten, maar we kregen het veel te druk met bezoekers, die allemaal iets wilde weten en commentaar gaven. We kregen zulke prijzende complimenten, dat we  onze schoenen uit konden doen om er naast te gaan lopen.

Hier borduurwerk van anderen:

Het waren twee drukke dagen, maar het was gezellig, inspirerend en de maandagavondfrotclub besloot om door te gaan en er komen twee nieuwe leden bij! Zoiets kan dus tijdens de ‘Salon de la broderie’ gebeuren: Emmy en ELs raakten geïnspireerd en wilden ook wekelijks bij ons aanschuiven om te borduren. Leuk!

Advertenties

Een Reactie op “Salon de la broderie.

  1. Hoi Gerard, wat een mooie werken laat je ons zien! Jammer dat we het niet van dichtbij kunnen waarnemen, maar de werken zijn heel mooi en verschillend! Erg dat Annemiek het zelf niet meer kon meemaken, maar ze heeft een heel mooie erfenis achtergelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s